Az Apiaceae/ernyősvirágzatúak/ növénycsaládba tartozó impozáns megjelenésű évelő fűszer-, és gyógynövény. Őshazája Délnyugat-Ázsia: Irán, Afganisztán. A hellenizmus korában a görögöktől a rómaiak tanulták meg termesztését, és meghonosították Pannoniában is. A középkori Magyarország népszerű fűszere volt. Jelentősége napjainkban ismét növekszik, Európában és Észak-Amerikában közismert, hazánkban kisebb területen termesztik.
Függőleges, mélyre hatoló fejlett gyöktörzse főgyökérben folytatódik. Róla fejlett oldalgyökérzet fejlődik A rizóma felülete sárgásbarna, belső állománya fehér. A mérsékelten bordázott hajtástengely csupasz, belül üreges, alsó tőlevelei hosszú nyelűek, sötétzöldek, fényes felületűek, tagolt lemezűek, a felső szárlevelek ülők, lemezük tagoltsága egyszerűbb. A száron felfelé a levélméret fokozatosan csökken. A tőleveleknek fejlett hüvelyük van, kétszeresen páratlanul szárnyasán összetettek, 4-6 levélkepárral. A felső levelek csak egyszerűen szárnyasak a visszás tojásdad alakú fénylő levélkék csúcsa hegyes, a végálló levélke mélyen bemetszett.
Július-augusztusban virágzik. Virágzata kiterülő, sokvirágú 10-15 egyszerű ernyőből álló összetett ernyő, a virágzatok tövében lehajló hasadt gallér és gallérka levelekkel. A családra jellemző öttagú négykörös szerkezetű fejlett bibevánkost/discus/ viselő virágai aprók, zöldessárga színűek. Termése kissé összenyomott, lapított, hosszúkás, sárgásbarna ikerkaszat. A résztermések öt markáns bordát viselnek, az átellenes két szélső borda széles szárnyszerű/un szárnyas ikerkaszat termés/.
Termesztésben a legalább kétéves növények gyökerét (Levistici radix) és tőleveleit( Levistici folium) egyaránt gyűjtik, a nagyobb gyökérdarabokat darabokra vágva szárítják. A hatályos Magyar Gyógyszerkönyvben a gyökere hivatalos drog.
Hatóanyagok:: a gyökér 0,6-1% illóolajat (többek között a jellegzetes fűszerillatért – „Maggiszagért” – felelős butilftalidot, butilénftalidot) és kumarinokat/furanokumarinokat (umbelliferon, bergaptén, pszorálok) tartalmaz. Erős vizelethajtó, vesekő képződést gátló és emésztést serkentő. Főleg emésztést segítő tea és izesítő fűszerkeverékekben található( un Maggi-fű).