A tipikus bogyó/ bacca/ felső állású magházból fejlődő, vékony héjú, rendszerint többmagvú valódi húsos termés.
Néhány növénycsoportban nagyon gyakori mondhatnánk általánosan jellemző/ pl burgonyafélék-Solanaceae, számos egyszikű, szőlőfélék stb/.
Elvétve találunk egyetlen termőlevélből/ monokarp termő/ fejlődő egymagvú bogyóterméseket is/ pl békabogyó/ Actaea/, vagy a sóskaborbolya/ Berberis/.
Sokkal gyakoribb azonban a több termőlevelű un polikarp / cönokarp termőből alkuló nedvdús bogyó, amelyben a válaszfalak is elhúsosodnak.
A külső hártyás gyakran színes viaszos külső termésfal/ exokarpium/ határolta termés belsejében a középső mezokarpium és a belső endokarpium húsos, lédús gyakran rostokban is gazdag állománya található a magokkal, melyek a teljes termésfal/perikarpium/ bomlásával szabadulnak ki. Savanyú kémhatású összetett szénhidrátok/ pektinek, nyálka anyagok/, speciális cukrok, szerves savak, illóolajok/melyek gátolják a magok csírázását a termésben/, gyümölcsészterek, vitaminok a bogyótermések fontosabb tartalmi anyagai.
A természetben a bogyók körében számos értékes emberi fogyasztásra alkalmas gyümölcsöt is találunk, bár akadnak súlyos mérgezést okozó csábítóan szép bogyótermések is.
Great website. A lot of useful information here. I’m sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!