A termés, melyet csipkebogyó néven ismerünk egy áltermés, azaz olyan termés, amelyeknek kialakulásában a termőn kívül a virágnak más része (vacok, kocsány, esetleg a virágtakaró) is részt vesz.
Az ismert csipkebogyó áltermés kialakulásában a kehely szerűen kiszélesedő vacok(hipanthium) is részt vesz.. A csipkebogyó általában éretten piros színű húsos külső burka a hipantiumból fejlődő termésfal. Benne nagyszámú aszmag fejlődik (ezek a tulajdonképpeni termések), utóbbiak szögletesek, sárgák és szúrós merev szőrképletek veszik körül őket.Az októberben-novemberben érő áltermés az első fagyok hatására meglágyul, de már korábban is gyűjthető. A termésből a húsos vacokrészt hasznosítják( un csipkehús), melynek a magas C-vitamin tartalma hatással van a meghűléses, influenzás betegségek kezelésében. Az általános fáradtság tüneteinek enyhítésével pedig kiváló roboráló.Ezen kívül a csipkebogyóból sok helyen szoktak még bort és lekvárt is készíteni.
.
.
What’s up everyone, it’s my first pay a quick visit at this website, and piece of writing
is truly fruitful in favor of me, keep up posting such content.