Alaktan/ termés / – csipkebogyó áltermés

A termés, melyet csipkebogyó néven ismerünk egy áltermés, azaz olyan termés, amelyeknek kialakulásában a termőn kívül a virágnak más része (vacok, kocsány, esetleg a virágtakaró) is részt vesz.

Az ismert csipkebogyó áltermés  kialakulásában a   kehely szerűen kiszélesedő vacok(hipanthium) is részt vesz.. A csipkebogyó általában éretten piros színű húsos külső burka  a hipantiumból fejlődő termésfal. Benne nagyszámú aszmag  fejlődik (ezek a tulajdonképpeni termések), utóbbiak szögletesek, sárgák és szúrós merev szőrképletek veszik körül őket.Az októberben-novemberben érő áltermés az első fagyok hatására meglágyul, de már korábban is gyűjthető. A termésből a húsos vacokrészt hasznosítják( un csipkehús), melynek a magas C-vitamin tartalma hatással van a meghűléses, influenzás betegségek kezelésében. Az általános fáradtság tüneteinek enyhítésével pedig kiváló roboráló.Ezen kívül a csipkebogyóból sok helyen szoktak még bort és lekvárt is készíteni.

.

.

A bejegyzés kategóriája: Botanikai szemléltető
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. minecraft szerint:

    What’s up everyone, it’s my first pay a quick visit at this website, and piece of writing
    is truly fruitful in favor of me, keep up posting such content.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.